Reciclem Bé

Punt Jove de Canillo: el futur ja ha començat

Fa uns dies vam publicar una entrevista amb la responsable de l’Espai Jove d’Encamp en què li plantejàvem qüestions relacionades amb el reciclatge i la conservació del medi ambient. Ens interessava —ens interessa— saber com viuen aquest tema les noves generacions.

Ara és el torn del Punt Jove de Canillo. Aquest centre és un espai de trobada on s’ofereix informació, orientació i assessorament en formació, treball o salut, ordinadors amb connexió a internet per poder fer consultes o per utilitzar com a eina de treball, i jocs i materials divers per fer diferents activitats. Ens atén Albert Moya, responsable de Joventut del Comú de Canillo.

Quines activitats relacionades amb les 3R organitzeu o en quines col·laboreu?

A l’agost del 2016 vam posar en marxa conjuntament amb el Ministeri de Medi Ambient un projecte mediambiental. Primer es va programar un taller en què els joves van poder experimentar i treballar els canvis climàtics i adquirir coneixements sobre el clima. A finals del 2018 es va instal·lar la primera estació meteorològica urbana del país en què els joves són els encarregats de comprovar cada dia els canvis climàtics i traspassar aquestes dades al Govern mitjançant una piulada. Està situada a la plaça del Telecabina, al costat del Punt Jove.

En l’àmbit de Joventut fem el clean-up day, que és la campanya europea de prevenció de residus. Abans es feia el primer cap de setmana de maig i ara s’ha canviat i es fa el tercer cap de setmana de setembre. Amb els joves participants fem durant tot un dissabte una batuda pels entorns de la parròquia.

A la parròquia tot el departament de Joventut i Socials col·laborem a la Setmana Europea de Prevenció de Residus. Per exemple, l’any passat vam organitzar un taller de costura per fer bosses de la compra amb samarretes velles.

A l’estiu, un cop per setmana fem alguna activitat en entorns naturals. Aprofitem per fer sensibilització, recordant les normes de convivència a la muntanya, i si veiem deixalles o brutícia ho netegem.

Durant les vacances de Nadal hem fet tres dinàmiques per parlar i reflexionar sobre Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i sostenibilitat.

A escala nacional, portem uns quants estiu que tots els punt joves del país fem una setmana de neteja de l’entorn, en què cada punt jove aprofita un dia de la setmana per fer algun acte mediambiental a la seva parròquia. Aquesta activitat la fem la primera setmana de juliol. Un cop celebrada la jornada, ho publiquem a les xarxes socials perquè tots els punts joves del país ho puguin veure i reflexionin sobre el tema.

Com tracteu aquest tema al Punt Jove? Teniu contenidors per separar el paper, vidre, envasos? Mireu de no comprar productes d’un sol ús?

Després de les dinàmiques que hem fet per Nadal, els joves han llançat diverses idees per posar a les instal·lacions del Punt Jove recipients per separar millor els diferents materials i fer una campanya de conscienciació, fent algun concurs de fotografia o així, projecte que encara s’ha d’organitzar.

Quin grau de preocupació o interès per a aquest tema detecteu entre els joves de la parròquia?

Creiem que no estan gaire conscienciats, que la teoria se la saben, però a l’hora de posar en pràctica o bé no ho viuen com una preocupació o no li donen la importància que té, i això fa que no reciclin correctament.

Una resposta a «Punt Jove de Canillo: el futur ja ha començat»

Els comentaris estan tancats.