Reciclem Bé

Balanç de la recollida selectiva al 2021

Ja disposem de les dades del 2021 de la recollida selectiva que gestionen els set comuns i l’empresa concessionària al Principat d’Andorra. En aquest àmbit, que és el dels residus generats pels particulars i pel comerç, hem recollit el darrer any gairebé 35.000 tones de residus, dels quals el 72% és brossa i no s’ha pogut reciclar. És, lamentablement, una xifra molt alta, que ens indica que hi ha encara hi ha molta feina per fer.

El percentatge total de reciclatge, però, és més elevat, ja que els residus de la construcció, de la indústria de l’automoció i d’altres activitats empresarials i els cartrons i embalatges de comerços i distribuïdors segueixen un altre circuit i en la seva major part es reciclen.

L’anàlisi de les dades ens mostra variacions interanuals, provocades per la pandèmia, i estacionals, generades per la diferent afluència de turistes al país al llarg de l’any. Aquestes 35.000 tones recollides, per exemple, són un 3,28% menys que el 2020 i un 7,68% menys que el 2019. És evident que les mesures restrictives de l’activitat dictades per les autoritats a causa de la covid han tingut un impacte notable en la generació de residus. Sorprèn, però, que el 2021 s’hagin recollit menys residus que l’any anterior, quan van haver-hi gairebé dos mesos de confinament total, però cal tenir en compte que els primers mesos del 2020, fins a l’arribada de les restriccions, l’activitat econòmica era la normal, seguint la tònica del 2019. Tot i així, les dades suggereixen que encara no s’ha assolit una reactivació econòmica completa.

Durant el confinament es va percebre un augment de residus domèstics principalment en zones residencials, on normalment la generació de residus es concentrava al vespre i els caps de setmana, i un increment de residus com els envasos i el paper/cartró, atribuïble a l’augment del servei comercial i de restauració a domicili.

Pel que fa a variacions dins de l’any, el desembre de 2021 va incrementar-se un 45% la recollida de vidre, un 41% la d’envasos i un 28% la de paper i cartró. En el cas del vidre, la generació s’ha mantingut prop de les 200 tones mensuals, excepte a l’agost i al desembre —coincidint amb les temporades altes del turisme— quan s’ha enfilat a les 250. La generació d’envasos també fluctua seguint l’activitat turística, oscil·lant de les 200-240 tones al gener, fins les 140-160 al juny i repuntant al desembre a més de 200. No obstant això, la tendència a la baixa del darrer trimestre del 2020 amb 150 tones mensuals s’ha mantingut fins el juliol del 2021 a causa de la conjuntura economicosanitària.

Close-up of person putting plastic bottles into bin with blue symbol

En resum, seguim generant molts residus de tot tipus i per això fem una crida una vegada més a la conscienciació. No es tracta de recollir més residus sinó de generar-ne menys, és a dir, d’aplicar les dues primeres erres: reduir i reutilitzar. Però si exerceixes la tercera, reciclar, en cas de dubte consulta el web i a l’app RecicleBé, disponible per a iOS i Android.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *