Reciclem Bé

Makeover & upcycling: fes feliços els teus mobles vells

En aquest blog hem esmentat molts neologismes, com l’upcyling de roba o l’stooping. Hem de veure si els trobem noms en la nostra llengua, però mentrestant us en presentem dos de nous, el makeover i l’upcycling, tendències en boga en el món de la restauració de mobles.

Els aficionats al tema ja els coneixen, però a Andorra hem tingut recentment una ocasió per descobrir-ho. A final d’any, el comú de la Massana va organitzar a  una xerrada sobre aquesta qüestió per als joves del Punt 400 a càrrec de Mireia Garcia, llicenciada en història de l’art i diplomada en conservació i restauració de béns culturals i directora de l’empresa Retoc Restauració.

La xerrada va consistir a explicar, en primer lloc, on es poden aconseguir els mobles/objectes sense haver-los de comprar nous, i, en segon, en com es poden recuperar. Segons l’estat i valor del moble o objecte podem:

1. Restaurar-lo per recuperar el seu aspecte original

Aquesta seria la restauració tradicional. Si tenim una peça històrica, de gran valor, el més lògic és intentar fer-lo tornar al seu estat original. I si no és que som realment experts en la matèria el millor és que ho deixem en mans d’una empresa especialitzada. No cal que sigui una butaca estil Imperi o una taula Lluís XIV, amb sofisticades ornamentacions i incrustacions, pot ser un vell bagul o un simple saler de pastor amb belles musicatures.

2. Makeover: canviar-ne l’estètica

Posem que hem heretat un moble escriptori que trobem una mica carrincló. Abans de llençar-lo i substituir-lo per un de nom impronunciable que haurem comprat en un centre comercial i que haurem acoblat nosaltres mateixos amb ajuda de cargols Allen, podem afegir-li una peanya per posar-hi l’ordinador, fer-hi uns forats per passar els cables, enganxar-hi una tira de LEDs o simplement pintar-lo amb colors que siguin més del nostre gust.

3. Upcycling: transformar-ne la funció

Encara hi ha una altra opció, que és donar a la peça una nova funció. Per exemple, la pota d’una taula pot esdevenir un peu de làmpada, uns esquís es poden transformar en un banc, podem crear un espectacular sofà amb palets i qualsevol recipient foradat convertir-se en test. El límit el posa la teva imaginació.

Potser et preguntes com contribueixen aquestes pràctiques a la sostenibilitat. Doncs sàpigues que conservant el moble en comptes de tirar-lo elimines dos residus: el mateix moble, que hauria anat a la deixalleria (o a l’abocador!) i que s’hauria hagut de desmuntar per recuperar-ne els materials reciclables (en ocasions el 100% però en d’altres molt menys), i el residu invisible, que és el que es genera durant la fabricació d’un producte i que en aquest cas és el del moble que hem deixat de comprar.

Però què passa si el moble està més enllà de qualsevol possibilitat de recuperació? Com ens desfem de l’andròmina? Doncs cal trucar al servei de recollida de voluminosos del nostre comú, que la portarà a la deixalleria, o bé portar-la-hi nosaltres mateixos. A l’app Reciclem Bé, disponible per a iOS i Android, en trobareu més informació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *