El plàstic és un material dúctil amb infinitat d’aplicacions, però la seva producció i eliminació suposen greus problemes per al medi ambient. Per fabricar-lo s’utilitza principalment petroli, un recurs no renovable, i s’emeten grans quantitats de gasos contaminants a l’atmosfera. I quan ja no el fem servir triga segles a desaparèixer i embruta ciutats i platges i, descompost en partícules minúscules —els microplàstics—, s’introdueix en el sistema digestiu de moltes animals i els pot provocar malalties i fins i tot la mort.
Els plàstics són tan abundats que resulta difícil copsar les xifres que us presentem a continuació:
- La producció mundial de plàstics ha augmentat de manera exponencial de 2,3 milions de tones el 1950, quan se’n va iniciar l’ús, a 162 milions el 1993 i a 448 milions el 2015.
- S’estima que de la dècada de 1950 s’han produït més de 8.300 milions de tones de plàstic.
- Actualment, només es recicla el 9% del plàstic que es produeix. El 12% s’incinera, i la major part, el 79%, acaba en abocadors o en el medi ambient.
- La meitat dels plàstics que es fabriquen són envasos. En altres paraules, el 50% de tot el plàstic produït està concebut per ser utilitzat un sol cop i ser llençat a les escombraries.
- Cada minut es venen 1 milió d’ampolles i 5 bilions de bosses de plàstic d’un sol ús.
- Les bosses de plàstic tenen de mitjana una vida útil de 12 minuts.
- Han de passar com a mínim 100 anys perquè el plàstic es degradi, xifra que segons el tipus de plàstic pot arribar als 500.
- Cada any s’aboquen 13 milions de tones de plàstic al mar.
- S’han trobat plàstics a 10.000 metres de profunditat.
- S’han identificat cinc zones de concentració conegudes com a sopes de plàstics: una a l’Índic, dues a l’Atlàntic (Nord i Sud) i dues al Pacífic (Nord i Sud).
- Cada any, més d’1 milió d’aus i més de 100.000 mamífers marins moren a conseqüència dels plàstics que arriben al mar.
Aquestes dades són alarmants, però el desànim no és bon conseller i per això volem tancar aquest article amb un bri d’esperança. Nosaltres som el problema i nosaltres podem ser la solució.
Què podem fer, doncs, per canviar aquesta situació? És evident: reduir el consum de plàstic. Com?
- Portant sempre bosses de tela o de qualsevol altre material, però reutilitzables, quan anem a comprar.
- Comprant productes amb el mínim volum possible d’envàs, per exemple: a granel.
- No comprant aigües, sucs ni refrescos en ampolla de plàstic. Els sucs te’ls pots fer tu mateix a casa i a la feina pots tenir una ampolla d’aigua de vidre (o de plàstic reutilitzable).
- No comprant racions envasades en poliestirè expandit (Porexpan). Per exemple, no agafem del lineal dues cuixes de pollastre envasades, demanem al carnisser que ens les posi en paper de cera.
- No comprant càpsules de cafè o, si més no, reutilitzant-les.
- No utilitzant productes d’un sol ús com plats, coberts, gots, canyetes, encenedors, bolígrafs…
- Comprant productes de neteja de la llar a granel i duent l’envàs actual a reomplir.
I és que és qüestió d’escollir entre el planeta i el plàstic; tots dos no hi caben.
Una resposta a «Ofegats en plàstic!»